Petak, 12. decembar 1997.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE O BONSKOJ KONFERENCIJI

Kosovsko pitanje nije takozvano

Nasa diplomatija je trebalo da eliminise to pitanje iz zavrsnog dokumenta, a ne da napusta Konferenciju, ocenila predsednica GSS Vesna Pesic. Izbori za predsednika propasce “ako mahinacijama ne pobedi Milutinovic"

Predizborni izolacionizam:
Vesna Pesic

Beograd. - Kosovsko pitanje nije takozvano, nasa vlast je kontradiktorna kad ga naziva unutrasnjim i nesposobna jer inace ne bi napustila Konferenciju za primenu Dejtonskog sporazuma u Bonu - smatra Vesna Pesic, predsednica Gradjanskog saveza Srbije. Prognozirajuci na jucerasnjoj konferenciji za novinare kako je izvesno da ce predsednicki izbori propasti zbog nedovoljnog odziva biraca, Pesiceva je ostavila mogucnost da uz pomoc mahinacija pobedi kandidat levice.

Prema njenim recima, vlast se ponasa kao da kosovski problem ne postoji, ne resavajuci ga na - stetu i Albanaca i Srba (za koje je rekla da se i dalje iseljavaju). Kod nas su ljudska prava ugrozena najvise na Kosovu, i ta oblast prava nije unutrasnje pitanje jer je vezana za niz medjunarodnih konvencija, objasnila je Vesna Pesic. Podsetila je i da je zbog izbora, koji su unutrasnje pitanje, vlast zvala OEBS, kao sto trazi medjunarodne zajmove zbog unutrasnje ekonomske krize.

Organizatori skupa u Bonu morali su nasu delegaciju da obaveste da ce na dnevnom redu biti Kosovo ukoliko to nisu uradili, ocenila je Pesic (navodeci da sve informacije jos nisu poznate). Cak i da je uneto na licu mesta, kaze Vesna Pesic, nasa diplomatija je morala da bude toliko sposobna da se to pitanje eleminise iz dokumenata i ne napusti konferenciju.

Govoreci o drugom krugu predsednickih izbora, Vesna Pesic je ocenila da njegovo odrzavanje nema nikakav smisao i da “trio" (socijalisti, radikali i Srpski pokret obnove) blokira Srbiju. Nasuprot toga, gradjani zele racionalnu, neideolosku politiku koja ce resavati probleme, objasnila je pozivajuci na dalju borbu za slobodne izbore.

Predsednica GSS je naglasila da je ova stranka za sveobuhvatnu ustavnu reformu, ali da izmena zakona po kome se bira predsednik Srbije ne dolazi u obzir pre nego se on izabere, odnosno da se to moze uciniti samo u demokratskoj Skupstini “a ne u ovakvoj".

Pominjuci ostajanje na snazi spoljnog zida sankcija i druge teskoce, rekla je da se vlast ponasa ignorantski “sa naduvenim stavom velesile", prozivajuci premijera Mirka Marjanovica zbog takvih izjava. Ova vlast zeli da, kako je rekla, drzi narod u izolaciji zbog interesa onih koji se bave drzavnim kriminalom predvidjajuci da ce prilike u Srbiji naredne godine biti jos gore nego sada.

N.T.

“Male" zamerke OEBS-u

Predsednica GSS Vesna Pesic je “malo zamerila" OEBS-u sto “nije bio dovoljno aktivan" pri septembarskim izborima ali ni sada. Pri tome je navela da Gonsalesove preporuke nisu ispostovane pominjuci, izmedju ostalog, da je bilo mesta gde izborni proces nije kontrolisan kao i na medijske prilike.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /