Petak, 12. decembar 1997.

RADIKALI PRIPREMAJU PREDLOG ZA IZMENU ZAKONA O IZBORU PREDSEDNIKA SRBIJE

Za unitarnu Srbiju bez predsednika

Ako na izbore izadje samo jedan birac, njegov glas je tog dana najvazniji, izjavio Tomislav Nikolic, zamenik predsednika SRS, objasnivsi nameru da se ukine odredba o neophodnosti natpolovicnog odziva biraca u drugom krugu

Favorizovani oni koji nisu glasali:
Dragan Todorovic, Tomislav Nikolic i Maja
Gojkovic na konferenciji za novinare
FOTO: FoNet

Beograd. - Ukoliko Vojislav Seselj pobedi na predsednickim izborima, zalagace se za rekonstrukciju Ustava, s ciljem da jednoga dana Srbija nema predsednika - rekao je Tomislav Nikolic, zamenik predsednika SRS na jucerasnjoj konferenciji za novinare, isticuci da se ta stranka zalaze za unitarnu srpsku drzavu. Prema njegovim recima, iako 21. decembra treba ocekivati Seseljevu pobedu, neizvesno je da li ce ona biti i krunisana proglasavanjem radikalskog lidera za predsednika Srbije.

Nikolic je istakao da ce ta stranka 22. decembra podneti predlog zakona o izmeni Zakona o izboru predsednika Srbije, s ciljem da se eliminise odredba o neophodnosti natpolovicnog odziva biraca u drugom izbornom krugu. Srbija je, prema njegovoj oceni, jedina zemlja koja posle izbora nema predsednika i koja kaznjava one koji su na izbore izasli, a favorizuje one koji nisu izasli. “Ako na izbore izadje samo jedan birac, njegov glas je toga dana najvazniji u Srbiji", naglasio je Nikolic.

Celnik radikala juce je izjavio i da u drugom predsednickom krugu ucestvuju, zapravo, tri kandidata: Milan Milutinovic, Vojislav Seselj i Dragan Tomic, za koga ce glasati oni koji ne izadju na izbore. Komentarisuci potom, cinjenicu da su radikali glasali za izbor Tomica za predsednika Skupstine Srbije, Nikolic je rekao da je to ucinjeno zato sto socijalisti imaju najvise poslanika u parlamentu i zato sto je postignut dogovor o tome ko ima pravo na predsednika, a ko na potpredsednika Skupstine.

Govoreci o odlasku srpske delegacije s konferencije u Bonu, Nikolic je rekao da bi radikali postupili na isti nacin, ali je izrazio sumnju da je ovoga puta, ipak, bila u pitanju predizborna propaganda. “Simptomaticno je da je konferenciju napustio cinovnik ministarstva inostranih poslova, koga Slobodan Milosevic posle moze da kazni za krsenje discipline", rekao je Nikolic.

Ekspertski predlog o regionalizaciji Kosova za SRS je neprihvatljiv, izjavio je Nikolic i dodao da se ta stranka zalaze za Kosovo i Metohiju u okviru Srbije, bez ikakvog posebnog statusa.

Povodom najava celnika SPS Republike Srpske da ta stranka nece ulaziti u koaliciju sa radikalima i SDS, Nikolic je rekao da ce se o tome razgovarati kad se Vojislav Seselj vrati iz RS i dodao da ta stranka “zeli da vidi na vlasti samo patriote koji su osvojili odredjeni broj glasova, a ne americke spijune".

V. D.

“Radikali ne prete po kucama"

Povodom informacija o pretnji Slavise Mladenovica, predsednika leskovackog odbora SRS, da ce aktivisti te stranke ici u nocne posete onima koji agituju protiv radikala, Nikolic je rekao da ce Izvrsni odbor stranke za Srbiju proveriti verodostojnost prenesene izjave i raspravljati o njoj. Ne zeleci, kako je istakao, da prejudicira odluku tog stranackog organa, Nikolic je rekao da “nema tog aktiviste SRS koga bi neko mogao da mobilise da nocu preti po kucama" .

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /