Petak, 12. decembar 1997.

SAOPSTENJE INICIJATIVNOG ODBORA ZA OSNIVANJE POLITICKE ORGANIZACIJE SPO-ZAJEDNO

Poziv za objedinjavanje demokratskih snaga

Inicijativni odbor (Velimir Ilic, Jovan Marjanovic i Ilija Radulovic) najavio osnivacku skupstinu nove stranke kroz desetak dana i formiranje novog opozicionog bloka koji ce se boriti za ostvarenje zahteva masovnih tromesecnih demonstracija u Srbiji

Beograd. - Imajuci u vidu odluku sadasnje rukovodece garniture u Srpskom pokretu obnove da, sa katastrofalnim posledicama, ucestvuje u poslednjim izbornim maskaradama rezima, clanovi Srpskog pokreta obnove, odani izvornim principima svoje stranke, pristupili su osnivanju politicke organizacije koja ce delovati pod imenom SPO-Zajedno, kaze se u jucerasnjem saopstenju novoformirane stranke.

Na taj nacin, treba da se ostvare bitni interesi srpskog naroda, za koje se tokom tromesecnih masovnih demonstracija sirom Srbije zalagala sva demokratska javnost: gradjani (setaci), studentska i srednjoskolska omladina, kao i najistaknutiji predstavnici javnog i kulturnog zivota, navodi se dalje i istice da je osnovni cilj “objedinjavanje svih demokratskih snaga radi uklanjanja despotskog rezima i postavljanja temelja za vlast istinske parlamentarne demokratije u Srbiji".

Inicijativni odbor SPO-Zajedno, na cijem se celu kao predsednik nalaze sadasnji gradonacelnik Cacka Velimir Ilic i kao kopredsednici Jovan Marjanovic, profesor Univerziteta iz Beograda, i Ilija Radulovic, advokat iz Beograda, juce su doneli i prve odluke:

1. Inicijativni odbor smesta ce pristupiti svim neophodnim radnjama za formiranje nove politicke stranke, koja ce delovati pod nazivom SPO-Zajedno.

2. U tom smislu, Inicijativni odbor poziva sve bivse clanove, odane izvornim principima SPO, sve simpatizere ove stranke, kao i sve dobromislece gradjane Srbije da svoje nade i svoju energiju vezu za SPO-Zajedno, u okviru koje bi najzad bili u mogucnosti da ostvare svoj istinski demokratski interes i opredele demokratsku politicku sudbinu svoje zemlje.

3. Vec ispoljeno, veliko interesovanje javnosti za pojavu SPO-Zajedno pokazuje da inicijativa dolazi u pravom trenutku, i mozda u poslednji cas, i da buducnost Srbije lezi u objedinjavanju svih istinskih demokratskih snaga u Srbiji.

4. Sa svoje strane, Inicijativni odbor SPO-Zajedno stupice odmah u kontakt sa strankama koje su cinile koaliciju “Zajedno", u cilju obnavljanja ove politicke formacije koja je dugo vremena predstavljala jedinu istinsku nadu Srbije.

5. Istovremeno, Inicijativni odbor nastojace da se u okviru obnovljene koalicije “Zajedno" okupe i sve druge demokratske stranke u Srbiji, koje se nisu kompromitovale saradnjom sa postojecim rezimom.

6. Osnivacka skupstina SPO-Zajedno bice odrzana kroz desetak dana, o cemu ce javnost biti blagovremeno obavestena. Za rad na pripremi osnivacke skupstine, za kontakte sa strankama koje ce ciniti buducu koaliciju “Zajedno", kao i za informisanje javnosti o naporima SPO-Zajedno da se utemelji novi opozicioni blok u Srbiji, Inicijativni odbor ovlastio je predsednika Velimira Ilica, kao i dvojicu kopredsednika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /