Petak, 12. decembar 1997.

AKADEMIK REDZEP COSJA O SITUACIJI NA KOSOVU

Politika DSK je pred krahom

Pristina, Beta. - Kosovski akademik Redzep Cosja ocenio je da politika ocuvanja statusa kvo na Kosovu propada, sto potvrdjuje pojavljivanje studenata, Oslobodilacke vojske Kosova i Demokratskog foruma na politickoj sceni Kosova.

- Svima koji ozbiljno gledaju na tezinu pitanja Kosova, i albanskog pitanja u celini, kao balkanskog pitanja, jasno je da ce ocuvanje politike statusa kvo na Kosovu jednoga dana, ipak, propasti. Ta politika propada, jer je teska i opasna za albanski narod - rekao je Cosja u razgovoru sa drugim sekretarom britanske ambasade u Beogradu, koji juce prenosi pristinski list na albanskom "Bujku".

Za Cosju su za politiku ocuvanja statusa kvo na Kosovu odgovorni Srbija, neki medjunarodni faktori i, na kraju, rukovodstvo Demokratskog saveza Kosova i njegovi stranacki stateliti.

- To sto su se na politickoj sceni Kosova pojavili studenti kao organizatori protesta, OVK i Demokratski forum Kosova jasno govori da politika ocuvanja statusa kvo odbrojava poslednje dane, i da je pred kompromitacijom - ocenio je Cosja u razgovoru koji je "Bujku" opsirno preneo.

On je ocenio da je pojavljivanja "ta tri faktora" na politickoj sceni Kosova "rezultat sistematskog srpskog drzavnog terora nad albanskim stanovnistvom, na jednoj, i pasivne politike DSK i njegovih stranackih satelita, na drugoj strani".

Cosja je rekao da DSK i "sateliti" "vec sest godina nisu imali moralne snage da organizuje nijedan protest protiv srpskog drzavnog terora" a da studenti, OVK i Demokratski forum Kosova "upucuju poruku medjunarodnim faktorima i srpskim vlastodrscima da ipak ima ko da misli za ovaj albanski narod".

- Oni koji su zainteresovani za mirno resavanje pitanja Kosova, treba da izvuku pouke i da pocnu da ga resavaju "na osnovu volje vecinskog naroda na Kosovu, a ne da nastavljaju ocuvanje statusa kvo, sto znaci stanja okupacije - rekao je Cosja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /