Petak, 12. decembar 1997.

UGOVOREN NOVI SASTANAK KOMISIJE ZA NESTALA LICA SRJ I REPUBLIKE HRVATSKE

Zarobljeni u Bosni, nestali u Hrvatskoj

Predstavnici Hrvatske stalno iznalaze razloge za uskracivanje objasnjenja sta se dogodilo sa nestalim i zarobljenim Jugoslovenima

Beograd, FoNet. - Komisija Savezne vlade za humanitarna pitanja i nestala lica i Komisija Vlade Republike Hrvatske za zatocene i nestale dogovorile su se da se do kraja ove godine, zajedno s Komisijom Republike Srpske i hrvatske strane Federacije BiH, sastanu u Slavonskom Brodu.

Na sastanku ce se razmotriti resavanje problema nestalih lica, saopsteno je juce iz Komisije Savezne vlade. U saopstenju se navodi da je predstojeci skup dogovoren na sastanku jugoslovenske i hrvatske komisije, odrzanom 11. i 12. novembra u Beogradu.

Jugoslovenska strana je tom prilikom ponovo trazila da se rese pitanja nestalih pilota bivse JNA, grupe vojnika zarobljenih u mestu Donje Kolibe kod Bosanskog Broda, rezervista bivse JNA (tzv. niksicka i savnicka grupa), kao i ostala pojedinacna trazenja. Ovi zahtevi prisutni su preko pet godina, ali je hrvatska strana, kako se navodi u saopstenju, uvek iznalazila razloge da se njihovo resavanje uslovi i odlozi, navodeci kao razlog da su ova lica zarobljena i nestala na teritoriji BiH.

Jugoslovenska strana, medjutim, "raspolaze relevantnim dokazima da su navedena lica bila zarobljena, odnosno da su bila u vlasti hrvatske vojske, posle cega im se gubi svaki trag", kaze se u saopstenju. Navodi se, takodje, da su na sastanku Komisije Savezne vlade razmotreni navedeni problemi i da je izrazeno "nezadovoljstvo i ogorcenje" zbog cinjenice da je drzavljanin SR Jugoslavije Ivica Vuletic, nakon sto je vise od 3,5 godina drzan u hrvatskim zatvorima, bez podizanja optuznice, osudjen na kaznu zatvora od 20 godina, za navodno pocinjen ratni zlocin.

"Cinjenica je da je s hrvatskom stranom, u maju 1995. i martu 1996. godine, bio postignut dogovor da se Ivica Vuletic oslobodi, sto nije ispostovano", navodi se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /