Petak, 12. decembar 1997.

NASTAVAK 11. SEDNICE SKUPSTINE BEOGRADA

Grad opasan po zivot

Odbornicima se obratio i generalni direktor GSP dr Pavle Gladovic koji je podsetio da je sunovrat GSP krenuo od 1989.

I pored odluke odbornika o direktnom prenosu nastavka 11. sednice Skupstine Beograda, donete u sredu , Studio B juce nije direktno prenosio sednicu sto je izazvalo nezadovoljstvo odbornika DS koji su u pauzi sednice sazvali konferenciju za stampu na kojoj su izmedju ostalog najavili da ce od Upravnog odbora Studija B zatraziti smenu Dragana Kojadinovica, direktora Studija B, preusmeravanje sredstava namenjenih ovoj televizijskoj kuci GSP-u, odnosno da ce o svemu ovome opsirnije govoriti u okviru tacke posvecene uredjivackoj politici Studija B koja je na dnevnom redu ove 11. sednice Skupstine Beograda.

Tokom jucerasnjeg visecasovnog rada gradskog parlamenta odbornici su raspravljali o predlogu odluke o dodeli nagrada Grada Beograda (oktobarskih), o informaciji o aktivnostima Skupstine grada povodom bezbednosne situacije u prestonici, o pripremljenosti javno-komunalnih preduzeca za naredni zimski period, funkcionisanju javnog putnickog prevoza u Beogradu, s posebnim osvrtom na GSP .

Poslanici nisu prihvatili predlog gradske vlade da se nagrade Grada Beograda za 1997. godinu izuzetno,buduci da jos uvek nije doneta odluka o novom prazniku Beograda, dodele 27. januara na dan Svetog Save naredne godine.

Informacija o aktivnostima Gradske skupstine povodom izuzetno teske bezbednosne situacije u Gradu izazvala je burnu raspravu odbornika oko toga da li Beogradu treba ili ne gradska policija. Borivoje Borovic iz SPO je podsetio da je rasturanjem Gradskog SUP eskalirao kriminal u Beogradu i da u njemu deluju auto mafija, trgovina drogom i oruzjem. Policija prema Borovicevim recima predstavlja vojnu huntu ciji je zadatak da stiti rezim, a ne gradjane. Informacija posvecena bezbednosti u Gradu bice kako su zahtevali odbornici redigovana shodno predlogu Milene Milosevic (DS) koja je na sednici iznela zakljucke koje je povodom bezbednosti donela SO Vracar. Ova beogradska opstina je shvatila ozbiljnost problema bezbednosti zbog cega je cak i odrzala posebnu sednicu na kojoj su ucestvovali kompetentni strucnjaci, predstavnici suda, Grada, direktori skola ... Apelovano je na odbornike gradskog parlamenta koji su istovremeno i poslanici republickog da iniciraju izmenu i dopunu Zakona o unutrasnjim poslovima kojima bi se izmedju ostalog gradska policija, pozornici vratili Beogradu. Odbornici su u okviru rasprave o javnom putnickom prevozu u Beogradu, za GSP, odobrili nabavku niskopodnog autobusa i 50 motora “Man" .

Diskusija o pripremljenosti JKP i funkcinisanju javnog putnickog prevoza u Beogradu, posebno GSP, zapocela je na jucerasnjoj sednici ali je zbog ozbiljnosti i duzeg trajanja ostala da se zavrsi na narednom skupstinskom zasedanju zakazanom za cetvrtak 18. decembra. Aleksandar Milutinovic, potpredsednik Izvrsnog odbora, istakao je tri kljucna problema GSP: finansije, unutrasnju organizaciju i kvalitet rada kao i ispolitiziranost unutar preduzeca gde po njegovom misljenju pojedine politicke partije preko sindikata vrse medjusobne obracune. Ukoliko GSP ne zaustavi ovu pojavu, uradice to Gradska vlada. Bojan Dimitrijevic, potpredsednik IO, govoreci o dugovima JKP i GSP izmedju ostalog pomenuo da je iz prosle godine preneto 319 miliona dinara gubitaka, da se iz prethodnih godina “vuce" vise od dve milijarde dinara kao i da ce u ovoj godini gubici biti 537 miliona dinara. Dimitrijevic je naglasio neophodnost prestrukturiranja JKP. Mora se videti sta treba prepustiti trzistu a sta moze da izdrzava gradski budzet, rekao je Dimitrijevic.

Poslanicima se obratio generalni direktor GSP Pavle Gladovic koji je podsetio da je od 1989. godine krenuo sunovrat GSP kao i da nikada nije resen sistemski mehanizam dotacija i subvencija gradskom prevozniku. Gladovic je ukazao na hitnost obezbedjenja osam i po miliona dinara pomocu kojih bi se za mesec dana osposobilo, popravilo, 108 sada neispravnih vozila.

Z. Mihajlovic
N. Rakic

Ove godine bez godisnje nagrade

Moze li se desiti da Beograd ostane bez godisnje nagrade za ovu godinu, bilo je nase pitanje upuceno Milanu Bozicu, potpredsedniku Skupstine Beograda:

- Moze. Vladi preostaje, istakao je izmedju ostalog Bozic, da porazgovara zasto je DS bila protiv toga da se odluka donese. “Nadam se da ce DS u dogovoru s Izvrsnim odborom ponuditi neko kompromisno resenje i da cemo mozda na narednoj sednici imati neku razumnu ponudu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /