Petak, 12. decembar 1997.

REC PLUS: DR MLADJEN KOVACEVIC, PROFESOR EKONOMSKOG FAKULTETA IZ BEOGRADA, NA RADIO-UZICU

"Ekonomska politika za 98. - novogodisnji paketic za decu"

Crni kurs veci je od zvanicnog za 40 odsto, a njegova odbrana ima za posledicu ogroman deficit u platnom i trgovinskom bilansu, kaze Kovacevic

Tvrdnje nasih ministara, premijera republicke i savezne vlade da nam sve cveta i razvija se, price su za malu decu. Najave povecanja drustvenog proizvoda za 10 odsto, proizvodnje za 15 procenata, izvoza za trecinu i nulta inflacija za 98. g. su zbir lepih zelja i iluzija, koje su upakovane pred Novu godinu u paketic "Ekonomska politika za iducu godinu", rekao je za Radio Uzice dr Mladjen Kovacevic profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta.

Kovacevic je naveo da je od pocetka godine ostvaren deficit u spoljnotrgovinskom bilansu od 2,3 milijarde dolara koji ce do kraja godine iznositi 2,5 milijardi dolara, kao i prosle godine. "To znaci da se za dve poslednje godine u inostranstvo prelilo pet milijardi dolara", rekao je Kovacevic. "Da bi se ostvario rast drustvenog proizvoda od 10 procenata u iducoj godini, investicije bi trebalo da ucestvuju sa 40 procenata u raspodeli drustvenog proizvoda, a one su kod nas svega 10 osto".

"Iza porasta DP od pet do sest u 97. godini stoji ogromna senka gubitaka u privredi koji su za prvu polovinu godine iznosili sedam milijardi dinara, a za celu godinu ce dostici cifru od 15 do 20 milijardi. Drzava inostranstvu duguje deset milijardi a domacem stanovnistvu pet milijardi dolara, tvrdi Kovacevic i navodi da je crni kurs za 40 odsto veci od zvanicnog deviznog kursa i da njegova odbrana od strane vlade ima za posledicu ogroman deficit platnog i trgovinskog bilansa. "Produzetak spoljnog zida sankcija prema Jugoslaviji znaci da u iducoj godini ne mozemo racunati na normalizaciju odnosa sa MMF, Svetskom bankom, Pariskim i Londonskim klubom i na ino-kredite, a izvoz ce nam biti opterecen visokim carinama. Na nasih milijardu dolara u stranim bankama ne mozemo da racunamo, a malo je verovatno da ce se velike transnacionalne kompanije u formi direktnih investicija, pojavljivati u Jugoslaviji", ocenio je prof. Kovacevic.

M. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /