Petak, 12. decembar 1997.

DA LI JE GRADONACELNIK PODGORICE SMENJEN NA LEGALAN NACIN

Sporno smenjivanje

DPS na cijem je celu dr Milica Pejanovic-Djurisic zalila se Vrhovnom sudu Crne Gore zbog, po njihovom misljenju, nelegalne smjene dr Mihaila Burica, gradonacelnika Podgorice. U DPS Momira Bulatovica upozoravaju da njihovi politicki protivnici pribegavaju "pravnom nasilju"

Podgorica. - Odluka o smenjivanju predsjednika podgoricke opstine, dr Mihaila Burica je nelegalna, jer su odbornici koji su ga razrijesili prije mjesec dana iskljuceni iz DPS CG, izjavio je za podgoricke "Vijesti" Mihailo Banjevic, predsjednik Koordinacionog odbora DPS Podgorica. Uporiste za osporavanje legalnosti odluke o razrjesenju gradonacelnika Podgorice, po Banjevicevom misljenju, lako je naci u odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika, sto je i razlog da DPS na cijem je celu dr Milica Pejanovic-Djurisic ne priznaje smjenu i da se zali Vrhovnom sudu Crne Gore.

Predrag Bulatovic, potpredsjednik DPS na cijem je celu Momir Bulatovic i prvi covjek ove partije u Podgorici, nazvao je Banjevicevu izjavu konfuznom, u kojoj se "ne prepoznaje nista sem cinjenice da grupacija Mila Djukanovica zeli da bude na celu vlasti i u Republici i u organima lokalne uprave". On je u izjavi za "Nasu Borbu" naveo vise razloga zbog cega smatra da je odluka o razrjesenju gradonacelnika Podgorice potpuno legalna, upozoravajuci, pri tom, da ce DPS na cijem je celu gospodja Pejanovic-Djurisic, ukoliko zeli "pravnim nasiljem da odluku promijeni", postati faktor dalje destabilizacije odnosa u Crnoj Gori.

Predrag Bulatovic istice da su odbornici protivnickog DPS-a ucestvovali u radu sjednice Skupstine opstine Podgorica na kojoj je smijenjen gradonacelnik Buric, i da su, cak, predlagali svog covjeka za vrsioca duznosti gradonacelnika. On skerce paznju i na to sto jos nije razrijesen spor oko toga ko je zaista DPS CG, te da je iskljucenje odbornika iz partije besmislica, posto sada postoje dvije DPS CG. S tim u vezi, Bulatovic navodi da su u drugom DPS predvidjeli cinjenicu da svoje odluke o iskljucenju odbornika iz partije nijesu proslijedili Opstinskoj izbornoj komisiji, niti su od nadleznih organa trazili da se iskljucenima oduzmu odbornicki mandati.

"Ako DPS Milice Pejanovic-Djurisic zeli pravnim nasiljem da promijeni odluku, oni mogu samo da budu faktor destabilizacije odnosa u Crnoj Gori", kaze Predrag Bulatovic, i izrazava "duboku nadu" da to nece biti uradjeno.

Osvrcuci se na izjavu Mihaila Banjevica, Bulatovic upozorava da takve izjave mogu samo pospjesiti proteste onih gradjana koji ne priznaju rezultate drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore.

D. Vukovic

Demokratsko - nedemokratsko

Osporavajuci naknadne razloge za smjenu gradonacelnika Podgorice, Predrag Bulatovic je naveo da su iz DPS na cijem je celu gospodja Pejanovic-Djurisic prije sjednice SO Podgorica kontaktirali sa Narodnom strankom dr Bojovica, kako bi je nagovorili na saradnju, "To je demokratski", kaze Bulatovic, ali dodaje da nije demokratski sto su vrseni pritisci na pet-sest odbornika iz DPS Momira Bulatoivca da glasaju protiv smjene gradonacelnika Burica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /