Petak, 12. decembar 1997.

RAZGOVORI O SASTAVU VLADE SRBIJE NAREDNE NEDELJE

"Ispipavanje pulsa" SRS i SPO

Osim ministra Milana Beka, za mesto premijera pominjano je i ime Duska Matkovica, a najcesce starog premijera Mirka Marjanovica, ciji je ponovni izbor i najizvesnija opcija

Beograd. - Zvanicni medjustranacki pregovori o buducem sastavu Vlade Srbije, jos nisu zapoceli, ali u rukovodstvu Socijalisticke partije saznajemo, da bi prvi zvanican sastanak rukovodstva SPS-JUL-ND oko pitanja vlade mogao biti zakazan za kraj naredne nedelje, u toku predizborne tisine. Na sastanku koordinacionog tima tri stranke bice razgovora o kandidatima za potencijalne ministre, ali ce se kao najvaznije pitanje razmotriti opcije za sastav nove vlade.

Kako tvrdi nas izvor iz rukovodstva SPS, u protekla dva meseca leva koalicija je imala nekoliko kontakata sa Srpskim pokretom obnove i Srpskom radikalnom strankom, kada su pojedini "pregovaraci" imali zadatak da "ispipaju puls" ove dve stranke o konceptu vlade narodnog jedinstva.

Po recima naseg sagovornika, sa SPO je kontakt imao predsednik Nove demokratije Dusan Mihajlovic, koji je trebalo da dogovori ulazak u Vladu Srpskog pokreta obnove. Moguce je, kaze nas izvor, da je ovakav zadatak novodemokratama postavljen i kao uslov za ulazak ove stranke u vladu.

Srpska radikalna stranka je, kako saznajemo, imala kontakt sa funkcionerima SPS, ali i JUL-a, kada su radikali pokazali interesovanje za ministarsko mesto prosvete, ministarstvo rada, ministarstvo zdravstva i ministarstvo finansija. Tada nisu uslovljavali svoj ulazak u vladu izostankom Nove demokratije, ali je moguce da bi ukoliko dobiju zeljena mesta prihvatili i novodemokrate, prognozira nas izvor iz vladajuce koalicije. Radikali su kao mandatara vlade predlagali Tomislava Nikolica, ali su kao opciju prihvatili i Milana Beka.

Osim ministra Milana Beka, za mesto premijera pominjano je i ime Duska Matkovica, a najcesce starog premijera Mirka Marjanovica, ciji je ponovni izbor i najizvesnija opcija.

Predsednik SPS Slobodan Milosevic, kako saznajemo, jos nije razmatrao opcije za sastav nove vlade, ali ce leva koalicija nakon sastanka planiranog za narednu nedelju, predsedniku dostaviti izvestaj.

Zvanicni razgovori leve koalicije sa opozicionim strankama, ocekuju se tek po zavrsetku drugog izbornog kruga predsednickih izbora.

J. Ko.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /