Petak, 12. decembar 1997.

PREGOVORI PET DRZAVA BIVSE SFRJ O SUKCESIJI

Za pocetak - podeliti efektivu u Bazelu

Prve rezultate pregovora koji se vode vec sest godina treba ocekivati do 31. marta - izjavio Karlos Vestendorp u Briselu posle razgovora sa delegacijom SRJ, Hrvatske, BiH, Slovenije i Makedonije

Brisel, Beta. - Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp sastao se juce u Briselu sa delegacijama pet drzava bivse Jugoslavije i “preneo im podrsku za resavanje slozenog problema sukcesije", naglasivsi da neke rezultate ocekuje do 31. marta 1998. To je zatrazeno i u zakljuccima Saveta za sprovodjenje mirovnih sporazuma, okoncanom prekjuce u Bonu, odakle je Vestendorp i dosao u Brisel.

Vestendorp je agenciji Beta rekao da misli da se “sad primakao kraj pregovorima... koji se vode sest godina", dodavsi da ce to “sa jos malo strpljenja moci da se resi". On je, prema izvorima pregovora, delegacijama SR Jugoslavije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Makedonije rekao da je ocekivao “snaznije zakljucke o pitanju sukcesije SFRJ" na zasedanju Saveta za sprovodjenje mirovnih sporazuma u Bonu.

Novinarima je objasnio da on i medjunarodni posrednik u pregovorima ser Artur Vots zele da se do 31. marta bar postigne dogovor o podeli glavnine zlata i deonica u bazelskoj Banci za medjunarodna poravnanja, o podeli osam ambasada i da se svim drzavama omoguci uvid u arhive i poslovne knjige bivse SFRJ. To manje-vise kazu i zakljucci Bonskog zasedanja Saveta, iako je u nacrtu dokumenta ovog ministarskog zasedanja zemalja i medjunarodnih organizacija koje se bave Bosnom, to bilo mnogo izricitije naglaseno.

Jedan pomocnik visokog predstavnika je delegacijama drzava bivse Jugoslavije naglasio: “Treba da podelite efektivu u Bazelu, jer je taj novac vama svima jako potreban". SRJ smatra da sve treba deliti u paketu. Vestendorp je dodao da ce 31. marta “sve ponovo biti razmotreno i svedeno", a, na pitanje da li, u slucaju izostanka sporazuma, slede “kazne", visoki predstavnik je uzvratio: “Nadam se da ce dotad ono sto se trazi, biti i reseno!"

Sve vraceno na pocetak?

Poslednjeg dana pregovora se “sve ponovo vratilo na pocetak", rekli su clanovi delegacija Slovenije, Bosne i Makedonije. Jer, ponovo se temeljito raspravljalo o i dalje bitnim razlikama oko definicije imovine i, kako su to tumacili clanovi pomenute tri delegacije, oko toga da li postoji kontinuitet SR Jugoslavije sa prethodnim jugoslovenskim drzavama, odnosno da su se ostale cetiri drzave otcepile od SFRJ. Na tome, navodno, i dalje jasno insistira delegacija SRJ, ciji clanovi nisu bili spremni da daju bilo kakvu izjavu pre kraja pregovora.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /