Petak, 12. decembar 1997.

REAGOVANJA NA BONSKU KONFERENCIJU O BOSNI I DEMONSTRATIVNI ODLAZAKp SA ZAVRSNE SEDNICE DELEGACIJA SRJ I RS

Prazni gestovi umesto programa za Kosovo

Beograd. - Predstavnici Jugoslavije i Republike Srpske na bonskoj konferenciji o Bosni napravili su pogresan korak, napustajuci zavrsnu sednicu. Time su tesko ostetili interese srpskog naroda, prepustajuci drugima da resavaju nase probleme bez naseg ucesca, smatra bivsi jugoslovenski premijer Milan Panic. U izjavi za javnost Panic kaze:

"Takav postupak ne moze da opravda ni cinjenica da je medjunarodna zajednica izabrala pogresno mesto da pokrene problem Kosova. Pokusavajuci da ga proguraju na mala vrata i kao sporedno pitanje, i njeni predstavnici na bonskoj konferenciji pokazali su da tom pitanju - vitalnom i istorijskom za Srbe i Albance - ne prilaze na odgovarajuci nacin.

Nasi predstavnici svojom demonstracijom takodje su pokazali da nisu spremni da se suoce s izazovom. Prazni gestovi, poput ovog, ne mogu biti zamena za to sto oni koji ih cine nemaju program za izlazak iz opasne situacije u kojoj se nalazi srpski narod. Deset godina slusamo pricu o Kosovu i srpstvu, a stanje tamo samo se pogorsava. Moje je misljenje da treba organizovati specijalnu jugoslovensku konferenciju o Kosovu. Ljudi koji zive na Kosovu moraju takodje da se ukljuce u taj proces. A medjunarodna zajednica, uz savete koji su uvek dobrodosli, mora biti spremnija nego do sada da ponudi ekonomsku pomoc i planove za integraciju ovog regiona u Evropi. Medjunarodna zajednica samo tako moze da izbegne greske koje je napravila pre pocetka rata", porucuje Panic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /