Petak, 12. decembar 1997.

NISKI SOCIJALISTI TVRDE DA CE NEMACKA FIRMA “ALBA" SKLADISTITI RADIOAKTIVNI OTPAD U OVOM GRADU

Laz ili poziv na otpor?

Lokalni socijalisti nisu objasnili zasto prozivaju Skupstinu grada, kad je inicijator i organizator ulaska “Albe" u srpske gradove upravo republicka vlada

Nis. - Niski socijalisti su optuzili gradsku vlast (PO “Zajedno") da namerava da zajedno s nemackom firmom “Alba" gradjane Nisa izlozi stetnom dejstvu radioaktivnog otpada, koji bi trebalo da bude skladisten u gradu i okolini.

Neverovatna tvrdnja lokalnih socijalista vec je izazvala reagovanje predstavnika gradske vlasti, koji smatraju da su ovakve tvrdnje, za koje ne postoje nikakvi dokazi, “izuzetno neozbiljne" i “krajnje zlonamerne".

- Mi smo dosli do ugovora izmedju “Albe" i Skupstine grada, koji bi uskoro trebalo da bude potpisan. On je izuzetno stetan po grad u svakom pogledu, i ukoliko bude potpisan, dovesce u pitanje zivote Nislija, koji ce biti izlozeni stetnom dejstvu radioaktivnog otpada. To je pripremanje nove okupacije Nisa od strane Nemaca - rekla je potpredsednik niskih socijalista Gordana Stankovic, na jucerasnjoj pres konferenciji Pravnog odbora ove stranke, na kojoj novinarima nije podeljen “sporni" ugovor, koji bi “trebalo" da proizvede monstruozne posledice.

Ona dodaje da bi ovaj ugovor imao i stetne ekonomske posledice, jer bi prosecno domacinstvo za stan od 50 kvadratnih metara trebalo da plati 40 maraka. “Njime je predvidjeno da nakon isteka koncesije nemacke ’Albe’ na komunalne poslove u gradu koji su sada u nadleznosti JKP ’Medijana’, ciji je rok trajanja 30 godina, ova nemacka firma odnese sve iz grada, a ostavi otpad, bolesne ljude i ekonomske i socijalne posledice", kaze ona, i tvrdi da je niski gradonaclnik Zoran Zivkovic s “Albom" vec potpisao pismo o namerama.

Neozbiljne etikete

"Ovakve tvrdnje socijalista su izuzetno neozbiljna neistina, ciji je cilj uznemiravanje javnosti, posto se ovakve etikete lako lepe, a jako tesko demantuju. Da bi lokalna vlast dovela nuklearni otpad iz Evrope u Nis, potrebno je da napravi dogovore i s direktorom Savezne carine Mihaljom Kertesom, i celnicima drzavne zeleznice, koje su u rukama socijalista", rekao je na jucerasnjoj pres konferenciji DS potpredsednik ove stranke u Nisu Goran Ciric.

Ovakve tvrdnje, koje su vec izazvale prilicno uznemirenje gradjana, lokalni socijalisti zasnivaju na sopstvenoj informaciji, da je nemacka “Alba" u zapadnoj Evropi vec dobila koncesiju za skladistenje radioaktivnog materijala.

- Cilj “Albe" je da i u nasem kraju pronadje mesto za odlaganje radioaktivnog i medicinskog otpada. Nis je interesantan jer ima fino uredjene prostore za odlaganje takvog otpada: Aleksinacki i Jelasnicki rudnik ili Kalnu, na primer, rekao je potpredsednik gradske vlade Toplica Djordjevic.

On dodaje da za sada ne postoji nikakav ugovor grada Nisa i “Albe", i da ce takav ugovor biti javno razmatran na sednici Skupstine grada. Prema njegovim recima, do sada su zakljuceni jedino ugovori izmedju ove firme i grada samo za privremeni uvoz jednog kamiona i kontejnera za odlaganje papira i stakla, u okviru “pilot programa" koji je inicirala Republika. “Iza ovakvih izmisljotina stoji namera socijalista da u zemlju uopste ne dodje strani kapital, ili da ukoliko ga bude, zavrsi iskljucivo u njihovim rukama. Oni cak nastoje da najpre izvrse privatizaciju u zemlji, pa da tek nakon toga otvore njene granice, kako im strane firme ne bi u tome konkurisale", kaze Djordjevic.

Lokalni socijalisti nisu objasnili zasto prozivaju Skupstinu grada, kada je inicijator i organizator ulaska nemacke “Albe" na javno-komunalno trziste u srbijanskim gradovima upravo republicka vlada, preko svog ministarstva za ekologiju. Na pitanje kako tumace izjavu Republickog ministra ekologije Alekse Jokica da je “posao s ’Albom’ u interesu Srbije", odgovorili su: “Nije nam poznata takva izjava, a ukoliko je ona data sasvim je svejedno: mi govorimo o ugovoru izmedju ’Albe’ i Skupstine grada", kazu oni.

Z. Miladinovic

Izmisljotine

“Zgrozeni smo nad ukupnim odnosom socijalista prema ovom poslu i mislim da bi neko morao da bude tuzen zbog davanja netacnih informacija. Ovakve tvrdnje su krajnje zlonamerne izmisljotine. Uopste nije tacno da je ’Alba’ dobila koncesiju, vec da ce je dobiti onaj ko na predstojecoj licitaciji za takav posao ponudi najbolje uslove. ’Alba’ je vec dostavila ponudu za takav posao, u papirima koji predstavljaju tek radna dokumenta. Ove uslove odredjuju kako republicka vlada, tako i grad Nis i kada ugovor bude zakljucen, morace da budu ispostovani i propisi Republike Srbije i odluke Skupstine grada o prikupljanju i odvozenju smeca, kao i odluke o reciklazi otpada, koje ce tek biti donesene", kaze potpredsednik gradske vlade i predsednik Upravnog odbora JKP “Medijana" Toplica Djordjevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /