Petak, 12. decembar 1997.

ODLUKA STALNOG KOMITETA ORGANIZACIJE ZA EVROPSKU BEZBEDNOST I SARADNJU

Mandat misije OEBS u Bosni produzen do kraja 1998. godine

Doslo je vreme da se preduzme akcija protiv Radovana Karadzica, ocenio Robert Frovik koji uskoro napusta mesto sefa misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u BiH

Bec, Beta. - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) odlucila je juce da svoju misiju u Bosni i Hercegovini zadrzi u toj zemlji jos najmanje sledecu godinu, javlja Asosijeted pres. Stalni komitet organizacije, sa sedistem u Becu, odlucio je da mandat misije produzi do 31. decembra 1998. godine, tako da bi OEBS mogao da nadgleda i izbore u BiH, predvidjene za drugu polovinu iduce godine.

Sef misije Robert Frovik, koji posle dve godine uskoro napusta taj polozaj, ocenio je da bi medjunarodna zajednica morala da ostane u Bosni nekoliko godina. On je rekao da bi OEBS trebalo da preuzme vodecu ulogu u Bosni, a ne da bude samo jedna od organizacija odgovornih glavnom medjunarodnom mirovnom posredniku - Visokom predstavniku medjunarodne zajednice u BiH. Prema njegovim recima, OEBS je najbolje opremljen za diplomatsko resavanje kriza u Evropi. Frovik, penzionisani americki diplomata, rekao je da ce glavni prioritet OEBS-a u Bosni biti izgradnja demokratskih institucija. On je istakao da bi OEBS trebalo da ostane u Bosni “najmanje jos nekoliko godina zbog velicine izazova koji tamo jos postoje".

Kako prenosi Rojters, Frovik je na konferenciji za novinare u Becu jos rekao da bi protiv bivseg predsednika Republike Srpske Radovana Karadzica morala biti preduzeta akcija kako bi on bio izveden pred sud zbog optuzbi za ratne zlocine. “Doslo je vreme da se resi taj problem. Nesto mora da se ucini posebno u vezi s Radovanom Karadzicem", rekao je Frovik. On je ocenio da je OEBS ucinio mnogo vise nego ijedna druga organizacija u nastojanjima da se resi problem ratnih zlocinaca.

Sef misije OEBS-a u BiH je dodao da bi sto se tice Karadzica idealno resenje bilo ako bi se on predao dobrovoljno. “Ako je nevin, neka izlozi svoj slucaj i bice oslobodjen. Ako nije nevin, onda bi trebalo da bude podvrgnut pravdi", rekao je Frovik. On je naglasio da je suvise vremena utroseno i da taj problem mora, “na ovaj ili onaj nacina", biti resen “sto je pre moguce".

U Becu nije saopsteno ko ce zameniti Frovika na mestu sefa misije OEBS u Bosni.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /